PUHDAS KORVAUSILMA IKKUNAN KAUTTA

- IKKUNASTA TULOILMAIKKUNA HELPOSTI JA EDULLISESTI
 

Ennen 1990-lukua rakennetuissa kiinteistöistä puuttuu puolet ilmanvaihdosta, eli korvausilma usein kokonaan. Jos ulkoseinissä ei ole tuloilmakanavia, eikä ikkunoissa puisia tuuletusluukkuja, saa ympärivuotisen korvausilman johdettua sisälle yksinkertaisimmin, edullisimmin ja puhtaimmin Aa-rakoventtiilillä.

Aa-korvausilmaratkaisussa ilma johdetaan ikkunan uloimman puitteen raoista puitteiden väliin, jossa ilma lämpiää ennen saapumistaan sisätiloihin. Näin ikkunasta saadaan tuloilmaikkuna helpolla tavalla. Sisätiloihin ilma virtaa sisimmän puitteen yläpuuhun työstetyn aukon kautta. Ilman määrää voi säätää aukon päälle kiinnitetyn rakoventtiilin avulla. Venttiili säätyy portaattomasti ja se ohjaa tuloilman ylöspäin, ehkäisten vedon tunnetta.

Aa-rakoventtiilin periaate on sama kuin usein annetussa ohjeessa poistaa tiivistettä sisimmän puitteen yläreunasta. Ikkunan raosta tulevan ilman määrää ei kuitenkaan voi säätää tai suodattaa juuri mitenkään. Useimmiten korvausilmaa saadaan liian vähän, mutta pakkasilla sitä voi toisaalta tulla liikaa ja ulkoilman saasteet ja siitepölyt pääsevät ikkunanraosta esteettä sisälle.

Ikkunan puite on selvästi ohuempi kuin karmi ja siihen saadaan reilun kokoinen, yhtenäinen virtausaukko, jonka ansiosta Aa-rakoventtiilillä saadaan sisälle enemmän korvausilmaa kuin karmiventtiilillä. Karmiventtiilin vaatimaa, usein hankalasti asennettavaa ja julkisivussa näkyvää ulkoritilää ei myöskään tarvita. Ulkoritilä tulisi lisäksi puhdistaa säännöllisesti, koska se kerää likaa ja roskia tukkeutuen ajan mittaan. Käytännössä ikkunan yläkarmiin kiinnitettyjä ulkoritilöitä ei kuitenkaan puhdisteta koskaan ja niiden puhdistaminen on etenkin kerrostaloissa jopa vaarallista.

Suomen rakentamismääräysten mukaan tuloilma tulisi suodattaa vähintään F-7 tason suodattimella. Aa-rakoventtiilissä käytettävän Filtrete suodattimen  suodatusluokitus on F-9. Aa-rakoventtiili on ainoa ikkunaan asennettava korvausilmaventtiili, joka suodattaa myös terveydelle haitallisimmiksi todetut pienet saastehiukkaset ja ainoa, jonka suodatusteho täyttää Suomen rakentamismääräysten vaatimukset. Filtrete suodatin on selkeästi markkinoiden tehokkain korvausilmasuodatin. Suodatin on tehokkuudestaan huolimatta harvarakenteiden, jonka ansiosta se päästää raittiin ilman hyvin lävitseen.